Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Prijava, promjena i odjava u obveznom zdravstvenom osiguranju

Prijavom na obvezno zdravstveno osiguranje, promjenom u osiguranju ili odjavom s obveznog zdravstvenog osiguranja stječe se, mijenja ili prestaje postojeći status u obveznom zdravstvenom osiguranju. Prijava, promjena ili odjava provodi se putem sljedećih tiskanica:

  • tiskanice 1 - za osiguranika: Prijava/Odjava/Promjena u obveznom zdravstvenom osiguranju
  • tiskanice 2 - za osiguranu osobu, osiguranu osobu člana obitelji: Prijava/Odjava/ Promjena u obveznom zdravstvenom osiguranju

Prilikom prijave na obveznog zdravstveno osiguranje podnosi se dokumentacija koja se razlikuje ovisno o okolnostima temeljem kojih se prijava vrši, a ista dokumentacija navedena je u Popisu osnova na koje se obvezno osiguravaju i stječu status osiguranika propisan Zakonom, a o osnovama saznajte više u rubrici "Tko su osigurane osobe HZZO-a".

Prijava, promjena, odjava u obveznom zdravstvenom osiguranju podnosi se u bilo kojem regionalnom uredu, odnosno područnoj službi HZZO-a, u roku od 8 dana od dana nastanka, promjene ili prestanka okolnosti na osnovi kojih se stječe status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Osigurana osoba kojoj je prestao status u obveznom zdravstvenom osiguranju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruje još najdulje 30 dana od dana prestanka statusa osigurane osobe.

Više o navedenom možete saznati u Pravilniku o načinu prijavljivanja i odjavljivanja, te stjecanju statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju koji je dostupan na našoj stranici, u rubrici "Pravni akti".

Podijeli

Tagovi