Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Studeni - mjesec svjesnosti o šećernoj bolesti

12.11.2019.

Povodom obilježavanja mjeseca studenog kao mjeseca svjesnosti o šećernoj bolesti Zagrebačko dijabetičko društvo, uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Danske, organiziralo je 11. studenoga 2019. godine prikazivanje dokumentarnog filma „Safely in the Rainbow“ i panela na temu Obitelj i dijabetes.

Dokumentarni film prikazao je život dječaka Parisa i njegove obitelji od trenutka kada mu je dijagnosticirana šećerna bolest tipa 1 u dobi od dvije godine pa sve do mlade odrasle dobi.

U Hrvatskoj je veliki broj osoba oboljelo od dijabetesa, a da toga nisu svjesni, što je svakako jedan od velikih javno-zdravstvenih problema. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je 2018. godine izdvojio iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja oko 411 milijuna kuna za lijekove za dijabetes, što predstavlja oko 13% od ukupne potrošnje za lijekove. Od tog iznosa se oko 203 milijuna kuna se izdvojilo za inzuline, a ostatak iznosa se odnosi na ostale antidijabetike.

Također, na Osnovnu listu pomagala HZZO-a 2018. godine uvrštena su nova pomagala: uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze u međustaničnoj tekućini uz dodatnu mogućnost mjerenja glukoze i ketona u krvi i pripadajući senzori, te odašiljač za kontinuirano mjerenje glukoze i pripadajući senzor.

HZZO za pomagala koja su namijenjena za kontrolu šećerne bolesti godišnje izdvaja oko 200 milijuna kuna, od čega sredstva obveznog osiguranja tereti oko 160 mil kuna. Pomagala kod šećerne bolesti, uz pomagala za urogenitalni sustav i obloge za rane, čine grupu najpropisivanijih pomagala. Potrošnja za pomagala kod šećerne bolesti predstavlja oko 20 % sredstava ukupno izdvojenih za sva ortopedska i druga pomagala uvrštena na Osnovnoj listi pomagala.

Važno je spomenuti kako HZZO svake godine izdvaja posebna sredstva od 1,5 milijuna kuna za dodatnu nabavu inzulinskih pumpi.

Na panelu su sudjelovali: ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, dr.med.spec., predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac doc.dr.sc. Dario Rahelić, dr.med., iz Zagrebačkog dijabetičkog društva prim.dr. Manja Prašek, iz KBC-a Zagreb Ivona Poljak, mag.psych., te gospođa Andrea Štern, osoba s dijabetesom tipa 1 i majka djeteta s dijabetesom tipa 1.

Podijeli

Tagovi