Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Svjetski dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

27.04.2015.

Međunarodna organizacija rada (International Labour Organisation – ILO) proglasila je dan 28. travnja Svjetskim danom zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, koji se obilježava i ove godine pod geslom: Pridružite nam se u izgradnji kulture prevencije za zdravlje i sigurnost na radu.

Navedeni datum odabran je kao uspomena na 28 smrtno stradalih radnika na gradilištu u državi Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama. Obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje svijesti o važnosti osiguranja zdravog i sigurnog okruženja za rad, što je u skladu i sa odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima prema kojima svaki radnik ima pravo raditi u uvjetima u kojima se cijeni njegovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo. Ostvarenju ovog cilja pridonose svi sudionici u sustavu: tijela javnih vlasti, socijalni partneri, poslodavci, znanstveno-istraživačke institucije, osiguravatelji.

S aspekta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje naglasak je na oblikovanju novih učinkovitih preventivnih metoda u cilju doprinosa smanjenju broja ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i invalidnosti radnika.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održava se svečani skup s posebnim osvrtom na razvoj učinkovitog sustava profesionalne rehabilitacije, kao i ponovno uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada. Novoosnovani Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom informirat će također o prilagođenom tržištu rada i potrebama osoba s invaliditetom. Na skupu će biti svečano uručena priznanja za postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu te unapređenje sustava zaštite na radu u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu.

Podijeli

Tagovi