Skip to main content Skip to main search

Languages

Hrvatski Hrvatski HR

„eLijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima“

21.12.2020.
elijekovi

„e-Lijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima“ projekt je koji sufinancira Europska unija (EU) iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 16.816.500,00 kn (prihvatljivi troškovi 16.811.566,81 kn), EU bespovratna potpora 14.277.500,00 kn

Razdoblje provedbe projekta: 20. svibnja 2019. godine do 20. svibnja 2022. godine.

Nositelj projekta: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Partneri: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske

Svrha projekta je ostvariti integrirano upravljanje podacima o lijekovima na nacionalnoj razini kako bi se omogućila jednostavna i sigurna razmjena informacija o lijekovima među raznim dionicima zdravstvenog sustava, racionalizacija resursa, unaprijedila sigurnost primjene lijekova i kako bi se doprinijelo daljnjem unapređenju čitavog zdravstvenog sustava. Opseg projekta uključuje sve lijekove koji se nalaze u prometu u Republici Hrvatskoj neovisno o načinu dobivanja odobrenja za stavljanje u promet i neovisno o tome financiraju li se ti lijekovi iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ili ne.

Projekt ima tri osnovna segmenta:

  1. stvaranje jedinstvene baze lijekova.
  2. uvođenje sustava za provjeru interakcija prilikom propisivanja lijekova. Komercijalni sustav za provjeru interakcija će biti integriran u mehanizam e-Recept putem kojeg se trenutno provodi proces propisivanja i izdavanja lijekova.
  3. razvoj funkcionalnosti izravnog prijavljivanja nuspojava iz CEZIH-a prema HALMED-u. Za građane će ista funkcionalnost biti razvijena unutar sustava e-Građani.

Kroz projekt će biti provedena nadogradnja postojeće e-Usluge u sustavu e-Građani koja će omogućiti provjeru podataka o statusu lijeka na listama lijekova HZZO-a, cijeni lijeka te kriterijima za primjenu na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja i to za one lijekove za koje postoje dokumentirani podaci da ih osoba koristi ili ih je koristila u prethodnih šest mjeseci. Dodatno će pacijentu biti omogućeno da za lijekove u primjeni provjeri uputu o lijeku u elektroničkom obliku. Pacijentu će biti omogućena i jednostavna prijava sumnje na nuspojavu lijeka, vrlo važna za trajnu procjenu sigurnosnog profila svakog lijeka na tržištu. Cilj e-Usluge je ojačati ulogu pacijenta u procesu liječenja i brigu o vlastitom zdravlju te potaknuti zdravstvenu pismenost.

Glavne aktivnosti su:

  • izrada i uspostava sustava e-Lijekovi
  • promidžba i vidljivost
  • upravljanje projektom i administracija.

Više informacija o EU fondovima možete pronaći na: https://strukturnifondovi.hr/

Kontakt mail: elijekovi@hzzo.hr

Ostale novosti o projektu:

https://hzzo.hr/novosti/zavrsen-projekt-elijekovi

https://hzzo.hr/novosti/hzzo/elijekovi-nacionalna-baza-svih-lijekova-u-hrvatskoj

Promotivne materijale o projektu možete preuzeti ovdje:

eLijekovi - brošura

eLijekovi - letak

eueuflogo

Share

Tagovi