Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Novosti!

Obavijest za poslodavce

Izvješće o privremenoj nesposobnosti/spriječenosti za rad

Poštovani,

obavještavamo Vas da poslodavci koji podnose zahtjeve za povrat isplaćene naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti odnosno spriječenosti za rad za radnike putem poslovnog portala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO-a) nisu u obvezni posjedovati tiskanicu »Izvješće o privremenoj nesposobnosti/spriječenosti za rad« (u daljnjem tekstu: Izvješće) u papirnatom obliku.

Stoga se, do digitalizacije postupka u punom opsegu, poslodavci upućuju da ne traže od radnika Izvješća u papirnatom obliku budući su im svi podaci potrebni za obračun i isplatu naknade plaće dostupni putem poslovnog portala HZZO-a, a sve kako bi se olakšalo ostvarivanje prava osiguranika te omogućilo administrativno rasterećenje izabranih doktora primarne zdravstvene zaštite.


Obavijest o novoj usluzi u aplikaciji eZdravstveno

Poštovani,

obavještavamo Vas da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) razvio novu aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom „Scan EHIC“ kojom će se znatno olakšati unos podataka s Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO) u sustav HZZO-a. Aplikacija je u ovom trenutku dostupna na platformi GooglePlay za Android uređaje, a uskoro će biti dostupna i za sve korisnike Apple mobilnih telefona. Osnovna karakteristika aplikacije je da omogućava samom snimkom EKZO učitavanje svih potrebnih podataka s kartice, pri čemu nije potreban njihov ručni unos. Usluga se aktivira ispunjavanjem Pristupnom lista.

Za sve ugovorne subjekte koji nisu u mogućnosti koristiti novu aplikaciju i nadalje je omogućen ručni unos podataka u aplikaciju „EKZO Registracija pacijenta“.

Uputa se nalaze na http://www.cezih.hr/ pod naslovom Zdravstvena zaštita inozemnih osiguranika koji privremeno borave na području Republike Hrvatske.


Obavijest o izmjeni tiskanice Potvrda o plaći

Od 1. siječnja 2023. godine Potvrda o plaći umjesto iznosa u kunama će sadržavati iznose u eurima, a kao što je navedeno u smjernicama Ministarstva financija plaće isplaćene do 31. prosinca 2022. godine će se na Potvrdi o plaći iskazivati u kunama, a plaće isplaćene od 1. siječnja 2023. godine će se iskazivati u eurima. Potvrda o plaći će sadržavati napomenu za poslodavce u kojoj će pored navedenog biti naznačeno da će se iznosi isplaćeni u kunama za svaki pojedini mjesec konvertirati u eure te zbrojiti sa iznosima isplaćenim u eurima i podijeliti s brojem sati za koje su isplaćeni. Dobivena satna osnovica (bruto/neto) iskazuje se u eurima.

Potvrda o plaći je sukladno članku 82. stavku 1. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ("Narodne novine", broj 49/14., 51/14., 11/15., 17/15., 123/16., 129/17., 9/21. i 90/22. – u daljnjem tekstu: Pravilnik) sastavni dio Pravilnika. Nakon izmjene Pravilnika isti će biti objavljen u „Narodnim novinama“, sa stupanjem na snagu na dan uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Iz smjernica za prilagodbu gospodstava u procesu zamjene hrvatske kune eurom:

obračun prosjeka plaće za bolovanje


Aplikacija e-Zdravstveno

Aplikaciji se pristupa putem mrežne poveznice https://ezdravstveno.hzzo.hr/PoslovniPortal/ umjesto dosadašnje poveznice https://e-usluge.hzzo.hr

Od sada je moguće koristiti internetske preglednike Google Chrome ili Microsoft Edge verzije 85 ili noviji (Edge Chromium) uz ispunjavanje tehničkih preduvjeta i ekstenzija za digitalno potpisivanje.

Tehnički preduvjeti

Podijeli

Tagovi