Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Europske referentne mreže

Stvaranje Europskih referentnih mreža (engl. European Reference Networks - ERNs) je potaknuto idejom udruživanja renomiranih stručnjaka iz Europske unije u rješavanju složenih /ili rijetkih medicinskih stanja koja zahtijevaju visoko specijalizirane zdravstvene usluge i koncentraciju dostupnih znanja i resursa.

Pri razmatranju dijagnoze i liječenja pacijenata, članovi mreže savjetuju se s drugim članovima mreže, razmjenjuju s njima informacije i dijele znanja.

Pomoću posebne računalne platforme i alata telemedicine koordinatori i drugi voditelji mreža sazivaju „virtualne” konzilije liječnika specijalista raznih disciplina.

Europske referentne mreže nisu izravno dostupne pojedinačnim pacijentima. Međutim, uz pristanak pacijenta i u skladu s pravilima njegova nacionalnog zdravstvenog sustava pružatelj zdravstvene skrbi može proslijediti informacije o pacijentu relevantnom članu europske referentne mreže u toj zemlji.

Detaljne informacije o načinu funkcioniranja Europskih referentnih mreža s pregledom ugovornih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj koje su u njih uključene dostupne su na:

https://health.ec.europa.eu/european-reference-networks_hr

https://zdravlje.gov.hr/programi-i-projekti/fondovi-europske-unije-i-medjunarodni-projekti/arhiva-5411/europske-referentne-mreze-european-reference-networks-5412/5412

Podijeli

Tagovi