Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Edukacija o tehnologijama u službi osoba treće životne dobi

24.09.2013.

Od 16. do 20. rujna 2013. u gradu Chania na grčkom otoku Kreta održana je međunarodna ljetna škola "DemAAL 2013" iz područja života potpomognutog okolinom (Ambient Assisted Living - AAL).

Ova edukacija, namijenjena stručnjacima i istraživačima koji se bave tehničkim i kliničkim aspektima e-zdravstva u službi osoba treće životne dobi, organizirana je od strane konzorcija međunarodnog istraživačkog projekta e-zdravstva Dem@Care, koji je sufinanciran od Europske Unije. Na edukaciji je među tridesetak sudionika sudjelovao djelatnik HZZO-a mr.sc. Hrvoje Belani, dipl.ing.el. kojem je troškove smještaja i kotizacije pokrio sam organizator dodijelivši mr.sc. Belaniju stipendiju. Uz predavanja svjetskih stručnjaka, sudionici su radili i praktične vježbe s tehnologijama i uređajima namijenjenim omogućavanju života potpomognutog okolinom za osobe treće životne dobi.

Stručna predavanja su pokrila sljedeće teme: Alzheimerova bolest i potreba za novim tehnologijama, Neuropsihologija demencije - čimbenici načina života i demencija, Etnografski pristupi dizajniranju života potpomognutog okolinom za ljude s demencijom, JADE: ICT za neovisan život osoba starije životne dobi, Osjetilne tehnologije za praćenje ljudskog ponašanja, Prepoznavanje ljudskih aktivnosti, Mreže osjetila, Video-praćenje za utvrđivanje simptoma Alzheimerove bolesti, Elementi prepoznavanja ponašanja s egocentričnim osjetilima vida, Modeli strojnog učenja za prepoznavanje akcija, Glasovna analiza za utvrđivanje simptoma demencije, Kontekstno osjetljivo prepoznavanje aktivnosti zasnovano na ontologijama, Semantička obrada kompleksnih događaja, Kvaliteta života starijih osoba s blagim oblikom demencije, Dizajn i evaluacija kognitivne prostetike za osobe s blagim oblikom demencije, Igre za starije kao kognitivni i fizički trening osoba s demencijom.

Podijeli

Tagovi