Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Europska unija, Europski ekonomski prostor, Švicarska

Informacije o načinu korištenja zdravstvene zaštite osiguranih osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na području Europske unije (EU), Europskog ekonomskog prostora (Norveška, Island i Lihtenštajn - EEP), odnosno u Švicarskoj, uključujući i informacije o planiranom liječenju u istim državama, dostupne su u okviru Nacionalne kontaktne točke za prekograničnu zdravstvenu zaštitu, a na poveznici Korištenje zdravstvene zaštite u drugoj državi članici EU/EEP/Švicarskoj | HZZO

Dodatno - Švicarska, promjene od 1.siječnja 2017.

Osiguranici HZZO-a od 1. siječnja 2017. u Švicarskoj imaju ista prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja kao i u državama članicama EU i EEP.

Švicarska Konfederacija ratificirala je Protokol III o slobodnom kretanju osoba između EU i Švicarske Konfederacije, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. godine. Stupanjem na snagu ovog Protokola postupak ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja naših državljana u Švicarskoj, kao i obrnuto, u potpunosti se izjednačava s postupkom koji se primjenjuje u odnosima s drugim državama članicama EU.

Stoga osigurane osobe HZZO-a od 1. siječnja 2017. godine pa nadalje mogu, za vrijeme boravka u Švicarskoj, koristiti zdravstvene usluge neodgodive naravi osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranja koju im je izdao HZZO. Na isti način švicarski osiguranici imaju pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj, osnovom svoje Europske kartice zdravstvenog osiguranja.

Hrvatski državljani koji imaju švicarsku mirovinu, i koju su do sada bili obvezni sami plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje, od navedenog datuma imaju pravo na reguliranje zdravstvenog osiguranja na teret nadležnog švicarskog zdravstvenog osiguravatelja. Kako bi ostvarili navedeno pravo, potrebno je kontaktirati švicarskog osiguravatelja radi izdavanja potvrde E 121, a zahtjev za izdavanje spomenute potvrde moguće je uputiti i putem nadležnog regionalnog ureda odnosno područne službe HZZO-a.

Informacije portala Moja domovina za povratnike iz Švicarske

Podijeli

Tagovi