Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Obavijest osiguranicima HZZO-a, ne nasjedajte na lažne mailove

27.02.2023.
paznja

Obavještavamo osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da je u nedjelju 26. veljače 2023. godine s lažnih adresa poput info@hzzo-portal.com poslan veliki broj mailova s pokušajem krađe podataka.

Upozoravamo kako smo u saznanju da je u tijeku tzv. „phishing“ kampanja, odnosno pripremne radnje radi počinjenja prijevare u kojoj se napadači lažno predstavljaju kao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Molimo građane ukoliko su primili bilo koji zahtjev sa sadržajem o "obračunavanju i odobrenom povratu troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura" te molbom za "skeniranje QR koda" da ne odgovaraju i da isti zanemare.

Poruku je dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, a u slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke slučaj treba prijaviti MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/. Također, iz CERT-a javljaju kako mole građane da pri prijavi ispravno dostave zaglavlja poruke koja im pristiže da bi prikupili što više informacija o napadačima. Kako ispravno dostaviti zaglavlje provjerite ovdje: https://www.cert.hr/kakoizvucizaglavlje/

Još jednom ističemo da HZZO nije građanima slao nikakve poruke o povratu novca na način da je potrebno dostaviti broj bankovne kartice, datum njezina isteka i CVV. HZZO je poduzeo sve potrebne korake da zaustavi daljnje pokušaje lažnog predstavljanja i pokušaje krađe podataka.

Podijeli

Tagovi