Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2013.

30.09.2013.

Jedan od najznačajnijih procesa koji obilježava svjetsko stanovništvo, pogotovo stanovništvo razvijenih zemalja i zemalja u razvoju je demografsko starenje. Postoji nekoliko definicija starenja stanovništva i prema jednoj od njih starenje stanovništva podrazumijeva povećanje broja stanovnika starijeg od 65 godina u ukupnom stanovništvu.

Starenje stanovništva ima negativne implikacije na daljnji demografski i gospodarski razvoj društva. U demografskom pogledu, proces starenja stanovništva negativno utječe kako na ukupno kretanje, tako i na strukture stanovništva.

U gospodarskom smislu, starenje stanovništva utječe na porast i smanjenje broja stanovnika u radnoj dobi te na stupanj aktivnosti ukupnog stanovništva. Upravo zbog negativnih posljedica koje izaziva, problem starenja stanovništva postao je tema raznih rasprava i razmatranja stručne i šire javnosti.

Zbog potrebe isticanja značenja iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. donosi rezoluciju kojom se 1. listopada proglašava Međunarodnim danom starijih osoba. Navedena rezolucija također naglašava važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da ovoj dobnoj skupini stanovništva osigura zadovoljenje njihovih potreba i omogući sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

U Hrvatskoj je prema Popisu stanovništva zabilježeno 758 633 osobe starije od 65 godina, što čini 17,7% ukupnog stanovništva. Prosječni stanovnik Hrvatske, prema navedenom Popisa, ima 41,7 godina, čime se Hrvatska svrstala među zemlje sa starom strukturom stanovništva. Hrvatski građani su u posljednjih 60-tak godina ostarjeli za čak 11 godina.

Podijeli

Tagovi