Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva 26. svibnja

24.05.2013.

Hrvatska je vodeća zemlja svijeta u transplantacijskoj medicini prema stopi darivatelja i transplataciji organa s umrlih davatelja, s visokom stopom od 34 realizirana darivatelja na milijun stanovnika, stoga Hrvatska ima puno razloga da 26. svibnja s ponosom obilježi Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa.

Već šest godina Hrvatska je članica međunarodne organizacije Eurotransplant čija je najuspješnija članica s najkraćim čekanjem na presađivanje. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u je 2012. godine za trasplatacije iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranje izdvojio 112 milijuna kuna. Transplatacije su trenutno obavljaju u 9 bolnica u Republici Hrvatskoj: KBC Zagreb, KBC Osijek, KBC Rijeka, KB Sestre milosrdnice, KB Dubrava, KB Merkur, Klinika za ortopediju Lovran, OB Varaždin i KB Sveti Duh.

Zahvaljujući plemenitosti ljudi koji su odlučili darovati svoje organe, rošle su godine u Hrvatskoj obavljene ukupno 400 transplatacije: 44 transplantacije srca, 231 transplatacija bubrega, 8 transplantacija gušterače, te 128 transplantacija jetre.

Isto tako, Hrvatska je postala i Regionalni centar za razvoj programa darivanja i presađivanja organa sa zadaćom da pruži stručnu i tehničku pomoć zemljama u jugoistočnoj Europi, pa je u okviru regionalne suradnje pokrenula transplantacijski program u Crnoj Gori, gdje je hrvatski tim liječnika, u suradnji s kolegama u Podgorici, izvršio prvu transplantaciju bubrega sa živog darivatelja u toj zemlji.

Podijeli

Tagovi