Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Obavijest nezaposlenim osiguranim osobama

26.04.2022.

Obavještavamo osigurane osobe da stjecanje i gubitak statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju nisu uvjetovani vođenjem u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sukladno važećem Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (u daljnjem tekstu: ZOZO).

Status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju stječe se prema jednom od osnova osiguranja propisanih ZOZO-om i to pod uvjetima propisanim istim zakonom, a osiguranoj osobi prestaje status osigurane osobe prestankom okolnosti na temelju kojih je stekla taj status.

Također, sukladno ZOZO-u, HZZO ima pravo i obvezu po zaprimanju prijave na obvezno zdravstveno osiguranje, kao i za sve vrijeme trajanja statusa osigurane osobe, provjeravati postojanje okolnosti na osnovi kojih je prijava podnesena, odnosno na osnovi kojih je osobi priznao taj status te osporiti status osiguranoj osobi u obveznom zdravstvenom osiguranju zbog nepostojanja okolnosti na osnovi kojih joj je taj status utvrđen.

Prema danom ovlaštenju, HZZO redovito provodi kontrolu postojanja okolnosti osnovom kojih je stečen status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Za eventualne promjene vezano uz uvjete i način stjecanja, odnosno gubitak statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju u odnosu na sadašnju regulativu, neophodne su izmjene ZOZO-a.

Podijeli

Tagovi