Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Elektroničke prekogranične zdravstvene usluge u EU

20.10.2022.
EHIC

Obavijest o dostupnim prekograničnim uslugama e-recepta i sažetka o pacijentu

Od kraja rujna 2022. proširen je popis zemalja koje omogućuju prekogranične usluge putem Elektroničkog sustava razmjene zdravstvenih podataka (Health Digital Service Infrastructure / eHDSI). Navedeni sustav osigurava kontinuitet skrbi za europske građane dok putuju u inozemstvo u EU-u te daje mogućnost sigurne, učinkovite i interoperabilne razmjene zdravstvenih podataka. Trenutačno su podržane elektroničke usluge e-recepta i sažetka o pacijentu.

Za građane Republike Hrvatske

Liječnici u Malti, Portugalu, Češkoj, Luksemburgu, Francuskoj i Španjolskoj mogu pristupiti podacima o pacijentu iz Hrvatske i dohvatiti sažetak o pacijentu ukoliko u tim zemljama zatraži neplaniranu zdravstvenu skrb. Građani Hrvatske koji putuju u Finsku, Estoniju, Portugal i Španjolsku, temeljem neponovljivog e-recepta koji je propisan u Hrvatskoj mogu podići svoje lijekove u zemlji putovanja, pouzdajući se u prekograničnu razmjenu podataka između dvije zemlje. Usluge su dostupne u inozemstvu ako je pacijent putem Portala zdravlja dao privolu za preuzimanje recepta u drugim državama EU-a odnosno dao privolu za dohvat sažetka o pacijentu iz drugih država EU.

Za strance kojima je Hrvatska zemlja putovanja

Ljekarnici u Hrvatskoj mogu putem NCPeH portala dohvatiti podatke o pacijentu i elektronički recept propisan u Finskoj, Estoniji, Portugalu, Poljskoj i Španjolskoj. Ljekarnik evidentira izdavanje lijeka i time dostavlja podatke o izdanom lijeku putem nacionalnih kontaktnih točaka prema nacionalnoj infrastrukturi u zemlji prebivališta pacijenta. Pacijent plaća ukupni iznos traženog lijeka te ima mogućnost zatražiti povrat tog iznosa od svog osiguravatelja po povratku u zemlju prebivališta.

Putem istog NCPeH portala liječnici u Hrvatskoj mogu dohvatiti podatke o pacijentu i sažetak o pacijentu koji je nastao u Češkoj, Malti, Portugalu i Španjolskoj.

Podaci o pacijentu, e-receptu i sažetku o pacijentu prenose se iz nacionalne infrastrukture zemlje prebivališta u ljekarnu odnosno zdravstvenu ustanovu u zemlji putovanja preko nacionalnih kontaktnih točaka, ukoliko je pacijent za to dao suglasnost u zemlji prebivališta i ukoliko pacijent potvrdi zdravstvenom profesionalcu u zemlji putovanja pravo na pristup njegovim zdravstvenim podacima u trenutku primanja usluge / podizanja lijeka. Osim originalne verzije e-recepta / sažetka o pacijentu na izvornom jeziku, zdravstvenim profesionalcima su dostupni strukturirani i prevedeni podaci o propisanom lijeku / bitne informacije o pacijentu koji dolazi iz druge države članice i možda govori drugim jezikom.

Podijeli

Tagovi