Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Počinje cvjetanje ambrozije, alergičari na oprezu

19.08.2013.

Kihanje, svrbež očiju i otežano disanje samo su neki od neugodnih simptoma s kojima se bore osobe alergične na pelud biljke ambrozije. Zrna peluda ambrozije lijepe se za sluznicu gornjih dišnih putova te dovode do alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, umanjuju kvalitetu života i remete san. Cvjetanje ambrozije počinje sredinom i koncem kolovoza i traje do sredine rujna.

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka, a njezin je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku koji vjetar prenosi i na veće udaljenosti. Pelud ambrozije izaziva alergijske reakcije kod 10 % ljudi.

Jedina prevencija je pravovremeno čupanje korova. No, ako je već došlo do cvjetanja biljke, najbolji način za umanjivanje simptoma je izbjegavanje dodira s peludom što ponekad nije moguće. U vremenu u kojem cvijeta ambrozija preporuka je:

  • što više vremena boraviti u zatvorenom prostoru
  • češće prati ruke i kosu
  • provoditi higijenu dišnim putovima izotoničnim otopinama.

Ako se pored respiratornih tegoba primijete i teži simptomi kao što su problemi s probavom praćeni povraćanjem i dijarejom, preporuka je da se osoba javi svojem obiteljskom liječniku.Kihanje, s

Podijeli

Tagovi