Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Radni sastanak Europske mreže obrazovanja i osposobljavanja u zaštiti zdravlja na radu

30.09.2013.

(European Network Education and Training in Occupational Safety and Health - ENETOSH)
 Međunarodni simpozij o budućim pristupima kulturi prevencije, Helsinki, 24.-27. rujna

Predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravsveno osiguranje mr.sc. Vinka Longin Peš, dipl.iur. i Dražen Kapusta, struč.spec.oec. prisustvovali su dana 24. rujna 2013. godine, sukladno pozivu Europske mreže obrazovanja i osposobljavanja u zaštiti zdravlja na radu (European Netwoork Education and Training in Occupational Safety and Health - ENETOSH) radnom sastanku održanom u Helsinkiju vezano uz temu "Stvaranje sigurnog i zdravog okruženja za rad i učenje" (Creating a safe and healthy learning and working environment), rezultati kojeg će biti prezentirani na 20. Svjetskom kongresu zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, u kolovozu 2014. godine u Frankfurtu. Predmet istraživanja i aktivnosti ove radne skupine usmjeren je na stvaranje koncepta za oblikovanje sigurnih i zdravih navika putem cjeloživotnog učenja od vrtićke dobi do umirovljenja, kao i promocija preventivnih programa te osnaživanje kulture prevencije u kojima je od velike važnosti i uloga nacionalnih osiguravatelja.

Predstavici Zavoda nastavno su sudjelovali i na Međunarodnom simpoziju o budućim pristupima kulturi prevencije održanom od 25. do 27. rujna u Helsinkiju, usmjerenim ka budućim zdravstvenim izazovima koje donose migracije stanovništva i mobilnost radnika, novi oblici ugovora o zapošljavanju, ekonomske krize, starenje te kontinuirani porast kroničnih bolesti te bolesti vezanih uz rad, s osvrtom na ulogu i aktivnosti osiguravatelja u promociji zdravlja i sigurnosti na radu.

Na Međunarodnom simpozijumu u Helsinkiju ujedno su prikazani rezultati istraživanja radne skupine Odsjeka za obrazovanje i osposobljavanje za prevenciju u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu Međunarodnog udruženja ustanova socijalnog osiguranja (Section on Education and Training for Prevention, International Social Security Association - ISSA), kojim analizama je bio obuhvaćen i rad Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje vezano uz edukativne programe koje osiguravamo u okviru specifične zdravstvene zaštite radnika.

Stečena znanja i ostvareni kontakti sa sudionicima Međunarodnog simpozija o budućim pristupima kulturi prevencije biti će od značajne koristi za daljnje uključivanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u europske aktivnosti s ciljem daljnjeg unapređenja i postizanja visoke razine kvalitete sustava zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Podijeli

Tagovi