Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Svjetski dan darivatelja krvi 14. lipnja 2013.

14.06.2013.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca,

Međunarodne udruge transfuzijskih službi (ISBT) i Međunarodne organizacije dobrovoljnih davanja krvi (FIODS). Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je probuditi i ojačati svijest o važnosti darivanja krvi.

U Hrvatskoj je prošle godine prikupljeno gotovo 200 tisuća doza krvi, što u cijelosti zadovoljava potrebe pacijenata u bolnicama. Hrvatska danas ima 41 darivatelja krvi na tisuću stanovnika, a svake se godine njihov broj povećava za deset posto.

Osigurane osobe Hrvatskog zavod za zdravstveno osiguranje, dobrovoljni davatelji krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene), imaju pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje koje se podmiruju iz državnog proračuna.

Trenutno postoji devet centara koji uzimaju krv i proizvode krvne pripravke, dok se u pet centara - Osijeku, Rijeci, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, uzorci krvi serološki testiraju.

Podijeli

Tagovi