Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Utvrđeni novi dijagnostičko terapijski postupci (DTP) koje plaća HZZO

29.04.2021.

Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja utvrđeni su novi dijagnostičko terapijski postupci (DTP) te su uvedene izmjene postojećih postupaka u suradnji sa stručnim društvima i u skladu s napretkom medicinske struke, od kojih ističemo slijedeće.

Na primarnoj razini zdravstvene zaštite u djelatnosti laboratorijske dijagnostike je uveden DTP „Omjer albumin/kreatinin“ za oboljele od šećerne bolesti što predstavlja značajan iskorak u praćenju ove kronične bolesti i prevenciji komplikacija.

U specijalističko – konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti uvedeno je 49 novih dijagnostičko-terapijskih postupaka, 44 postojećih dijagnostičko-terapijskih postupaka je izmijenjeno.

Uvedeni su postupci serološke dijagnostike na COVID-19 na teret obveznog zdravstvenog osiguranja za indikacije koje je utvrdio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Kliničke indikacije postavljaju doktori medicine primarne zdravstvene zaštite (opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece) i doktori medicine, specijalisti nadležni za liječenje pacijenta na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite te doktori medicine specijalisti epidemiologije za epidemiološke indikacije.

U postupcima medicinski pomognute oplodnje na teret obveznog zdravstvenog osiguranja su kod 8 postupaka promijenjeni opisi radi jasnijeg obrazloženja samog postupka te napretka u provedbi i smjernicama, uveden je i novi postupak „Odmrzavanje zametaka i transfer“ (fetalni embriotransfer, FET).

Podijeli

Tagovi