Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

VIRUS ZAPADNOG NILA Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava na važnost osobne zaštite od komaraca i infekcije koju komarac prenosi

12.09.2013.

Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i rezultatima pretraga obavljenim u Referentnom laboratoriju za arboviruse HZJZ, u Hrvatskoj je registrirano 11 bolesnika sa sumnjom na infekciju West Nile virusom (virusom Zapadnog Nila), koji su se razboljeli u drugoj polovici kolovoza.

Kod svih bolesnika utvrđena je upala moždanih ovojnica ili mozga. Kod troje oboljelih nalazi ukazuju na vrlo vjerojatnu infekciju West Nile virusom, dok kod ostalih valja potvrditi preliminarne nalaze. Dio bolesnika je hospitaliziran, a neki su otpušteni kućama. Oboljeli su s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te jedna pacijentica iz Međimurske županije.

Dodatno je još četvero pacijenata hospitalizirano sa znakovima upale moždanih ovojnica i mozga, za koje je dijagnostički postupak u tijeku. Epidemiološka istraživanja na terenu, kao i provedba potrebnih mjera su u tijeku. West Nile infekciju prenose komarci. Podsjećamo na važnost osobne zaštite od komaraca. Radi smanjenja rizika od infekcije virusom Zapadnog Nila, pored dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene su individualne mjere zaštite od komaraca:

  • Primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela (prema uputama proizvođača),
  • Nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ukoliko to dopuštaju vremenske prilike,
  • Izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore,
  • Primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima,
  • Uklanjanje nakupljene vode u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama te neisušenih lokvi, kanala, vode u prirodnim udubljenjima u drveću, poplavljenih površine i malih stajaćih voda.

Podijeli

Tagovi