Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Održan sastanak čelnika tijela institucija članica Europskog foruma za osiguranje od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti

08.12.2023.
EU forum

Dana 5. prosinca 2023. održan je sastanak čelnika tijela institucija članica Europskog foruma za osiguranje od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti (European forum of the insurance against accidents at work and occupational diseases, u daljnjem tekstu: Europski forum), povodom hrvatskog preuzimanja predsjedanja od Finske. Europski forum neovisna je europska asocijacija koja djeluje u području osiguranja od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, s ciljem razmjene informacija te poticanja međusobne suradnje.

EU forum

Sastanak u hibridnom obliku okupio je predstavnike Austrije, Finske, Luksemburga i Hrvatske, uz virtualno sudjelovanje predstavnika ostalih zemalja članica Europskog foruma. Dodatno, sastanak je svojim prisustvom uveličao i gospodin Kalle Kankaanpää, veleposlanik Finske, pridonoseći atmosferi međunarodne suradnje i razumijevanja.

Čelnici tijela, ujedno i domaćini ovog okupljanja, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje g. Lucian Vukelić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje g. Ivan Serdar, predstavili su rad svojih institucija uz poseban osvrt na prava koja su na raspolaganju hrvatskim osiguranicima i korisnicima mirovina.

Ravnatelj finske ustanove za osiguranje od ozljeda na radu (Tapaturmavakuutuskeskus TVK), g. Janne Reini, prezentirao je događaje i novosti vezane uz rad Europskog foruma u 2023. te službeno predao g. Vukeliću i g. Serdaru predsjedanje Europskim forumom u 2024. g.

U nastavku je predstavljen prvi nacrt dnevnog reda za nadolazeću konferenciju Europskog foruma koja će se održati u Zagrebu od 4. do 6. lipnja 2024., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, pod sloganom BE FIT FOR THE DIGITAL AGE. Ujedno, razmijenjena su mišljenja i ideje o daljnjem razvoju i područjima suradnje te dan osvrt na 5. Global Forum Work Injury Insurance, održan od 27. do 30. studenog 2023. u Sydneyu, kojem su doprinos dali i predstavnici Europskog foruma. Razgovaralo se i o izradi sadržaja zajedničkog dokumenta o stajalištu Europskog foruma o psihosocijalnoj izloženosti kao izvoru profesionalnih bolesti te osnaživanju suradnje s Komisijom za prevenciju Međunarodnog udruženja ustanova socijalnog osiguranja (International Social Security Association, ISSA) u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, kao i o ostalim temama važnim za rad Europskog foruma.

EU forum

Sastanak čelnika tijela Europskog foruma pokazao se uspješnom platformom za rasprave i razmjene mišljenja i iskustava država članica, s ciljem da se i nadalje ulažu napori u poboljšanje osiguranja od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti te unapređenje politika u području zaštite zdravlja na radu u europskim državama.

Podijeli

Tagovi