Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Brexit

Korištenje zdravstvene zaštite u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nakon Brexita

Iako Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) više nije članica Europske unije, slijedom sporazuma između navedene države i EU, osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje mogu koristiti Europske kartice zdravstvenog osiguranja izdane od strane HZZO-a, a za vrijeme privremenog boravka na području UK.

Navedeno se odnosi na sve kategorije osiguranih osoba HZZO-a neovisno da li na područje UK odlaze iz privatnih ili službenih razloga, pa tako i na studente, izaslane radnike kao i sve ostale kategorije.

Studentima koji su u ovom trenutku na redovitom studiju u UK, a osigurani su po nekoj drugoj osnovi osiguranja, može se utvrditi status osnovom redovitog studija u UK, pod uvjetom da HZZO-u dostave odgovarajuću potvrdu sveučilišta iz koje je isto vidljivo.

Izaslani radnici se, radi izdavanja potvrde A1, trebaju obratiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Hrvatski osiguranici s prebivalištem na području UK, kao primjerice korisnici hrvatskih mirovina ili radnici kod hrvatskih poslodavaca koji žive u UK, i nadalje ostvaruju pravo na punu zdravstvenu zaštitu u UK na teret HZZO-a, a temeljem postojećih potvrda.

Propisima sklopljenim između UK i EU, omogućeno je i pravo na upućivanje na liječenje na područje UK, ali ne i za medicinski potpomognutu oplodnju.

Podijeli

Tagovi