Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Brexit

Korištenje zdravstvene zaštite u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nakon Brexita

Iako Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) više nije članica Europske unije, slijedom sporazuma između navedene države i EU, osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje mogu koristiti Europske kartice zdravstvenog osiguranja izdane od strane HZZO-a, a za vrijeme privremenog boravka na području UK.

Navedeno se odnosi na sve kategorije osiguranih osoba HZZO-a neovisno da li na područje UK odlaze iz privatnih ili službenih razloga, pa tako i na studente, izaslane radnike kao i sve ostale kategorije.

Studentima koji su na redovitom studiju u UK, a osigurani su po nekoj drugoj osnovi osiguranja, može se utvrditi status osnovom redovitog studija u UK, pod uvjetom da HZZO-u dostave odgovarajuću potvrdu sveučilišta iz koje je isto vidljivo te da nemaju prijavljen privremeni odlazak iz Republike Hrvatske.

Izaslani radnici se, radi izdavanja potvrde A1, trebaju obratiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Hrvatski osiguranici s prebivalištem na području UK, kao primjerice korisnici hrvatskih mirovina ili radnici kod hrvatskih poslodavaca koji žive u UK, i nadalje ostvaruju pravo na punu zdravstvenu zaštitu u UK na teret HZZO-a, a temeljem postojećih potvrda.

Propisima sklopljenim između UK i EU, omogućeno je i pravo na upućivanje na liječenje na područje UK, ali ne i za medicinski potpomognutu oplodnju.

Podijeli

Tagovi