Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita za koju nije potrebno prethodno odobrenje

Specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita za koju nije potrebno prethodno odobrenje

U rubrici „Planirano liječenje“ je opisano kada je potrebno prethodno odobrenje.

Ako, kao osigurana osoba HZZO-a, koristite specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu za koju nije potrebno prethodno odobrenje, tako korištenu zdravstvenu zaštitu obvezni ste podmiriti u cijelosti, ali imate pravo podnijeti pisani zahtjev HZZO-u za naknadu tako plaćenih troškova, kako bi se ispitalo da li imate pravo na njihov povrat.

Uz zahtjev ste obvezni priložiti originalnu medicinsku dokumentaciju o pruženoj zdravstvenoj zaštiti i original računa koji glasi na vaše ime iz kojega je vidljivo koja zdravstvena zaštita vam je pružena osiguranoj osobi te da je račun plaćen.

Uz zahtjev se obvezni priložiti i dokumentaciju kojom se dokazuje medicinska indikacija za provedeno liječenje te odgovarajuću uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, što znači da ste prije korištenja ovakve zdravstvene zaštite obvezni proći isti postupak kao kada zdravstvenu zaštitu koristite u Hrvatskoj.

Zahtjev je potrebno podnijeti regionalnom uredu, odnosno područnoj službi HZZO-a prema mjestu prebivališta u Hrvatskoj. Temeljem podnesenog zahtjeva i priložene medicinske dokumentacije, u HZZO-u će se provesti medicinsko vještačenje kako bi se utvrdilo da li je korištena zdravstvena zaštite utvrđena i standardom prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj te da li se radi o zdravstvenoj zaštiti za koju nije bilo potrebno pribaviti prethodno odobrenje HZZO-a. U slučaju pozitivnog rješenja vašeg zahtjeva, moguće je ostvariti povrat troškova najviše do iznosa hrvatske ugovorne cijene za istovrsnu uslugu.

Podijeli

Tagovi