Skoči na glavni sadržaj Skoči na pretragu

Languages

English English EN

Brexit

Korištenje zdravstvene zaštite u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nakon Brexita

Iako Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) više nije članica Europske unije, slijedom najnovijeg sporazuma između navedene države i EU, osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje mogu ponovno koristiti Europske kartice zdravstvenog osiguranja izdane od strane HZZO-a, a za vrijeme privremenog boravka na području UK.

Navedeno se odnosi na sve kategorije osiguranih osoba HZZO-a neovisno da li na područje UK odlaze iz privatnih ili službenih razloga, pa tako i na studente, izaslane radnike kao i sve ostale kategorije.

No, studenti kojima je status osigurane osobe u HZZO-u utvrđen temeljem redovnog studija u UK više ne mogu biti osigurani prema navedenoj osnovi. Stoga je potrebno da se obrate najbližem uredu HZZO-a, najkasnije u roku od 90 dana od završetka akademske godine 2020/2021, kako bi im se status utvrdio na drugi način.

Izaslani radnici se i nadalje, radi izdavanja potvrde A1, trebaju obratiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Hrvatski osiguranici s prebivalištem na području UK, kao primjerice korisnici hrvatskih mirovina ili radnici kod hrvatskih poslodavaca koji žive u UK, i nadalje ostvaruju pravo na punu zdravstvenu zaštitu u UK na teret HZZO-a, a temeljem postojećih potvrda.

Propisima sklopljenim između UK i EU, omogućeno je i pravo na upućivanje na liječenje na područje UK, ali ne i za medicinski potpomognutu oplodnju.

Podijeli

Tagovi